Paintball was niet altijd de schietport die het nu is. In de jaren 60 maakte een bedrijf in Amerika de eerste paintballs voor het markeren van schapen, koeien en bomen. Hier komt de naam ‘paintball marker’ ook vandaan. Met primitieve paintball handpistolen, die schoten met CO2 patronen, kon er vanuit voertuigen worden geschoten om makkelijk dingen te markeren. Deze eerste paintball gun heette de Nelspot007 en wordt nog steeds gebruikt in paintball games.
Twee vrienden die zich bezig hielden met overleven in het wild kwamen in de jaren 70 met het eerste idee voor een paintball spel. Ze vroegen zich af hoe stadsmensen zich zouden redden in het wild en gingen naar Afrika om dat uit te vinden. Ze kwamen terug met het idee voor een overlevingsspel waarbij je moet schieten met paintball markers. Het duurde vervolgens nog tot begin jaren 80 voordat de eerste echte paintball game gespeeld zou worden.
In 1981 kwamen er in New Hampshire in de VS een groep paintball pioniers bij elkaar om de eerste echte paintball game te spelen. Om mee te kunnen doen moest iedereen een Nelspot 007 gun kopen. Het doel van dit eerste spel was het veroveren van een aantal strategische punten waar vlaggen stonden. Het team dat als eerste al deze vlaggen kon pakken en veiligstellen was de winnaar van het spel. Deze spelmodus wordt nog steeds overal gespeeld en is ook doorgedrongen in de wereld van de videogames. Nu staat het bij iedereen bekend als ‘capture the flag’ en ‘domination’.
De winnaar van dit eerste paintball spel was Ritchie White. Hij veroverde alle vlaggen zonder ook maar 1 keer gezien te zijn door het andere team en zonder 1 schot te hebben gelost in het hele spel. Zo zie je maar, paintball is meer dan alleen een schietspelletje. Je moet maximaal gebruik maken van je omgeving en je zintuigen om je tegenstander te kunnen verschalken, of je daarvoor nou moet schieten of niet. Met dit eerste spel in 1981 was paintball officieel een nieuw spel en zou zich spoedig over de hele wereld verspreiden.
Voordat paintball bekend werd als paintball heette het NSG (National survival game) en begon het langzaam steeds populairder te worden. Na een artikel in de Sports Illustrated van 1981 besloot Bob Gurnsey in 1982 dat het tijd werd voor het eerste commerciele paintball veld. Om ook NSG’s te mogen organiseren kochten in rap tempo steeds meer bedrijven de rechten. In die tijd was er nog maar 1 soort paintball en maar 1 type gun waarmee die afgeschoten kon worden. Dit veranderde eind 1982 toen Pursuit Marketing Incoporated (PMI) werd opgericht. Een nieuw paintballbedrijf dat zijn eigen paintballs en markers liet maken. Vanaf dat moment was paintball een feit en groeide het in een heel rap tempo door.
In 1983, geen twee jaar na het officieel ontstaan van paintball, werd het eerste paintball toernooi georganiseerd: Het NSG National Championship tournament. Dit toernooi werd nog steeds gespeeld met de door NSG inmiddels gepatenteerde marker: de Nelspot007. Een jaar later kwamen ze met een nieuw model de inmiddels wereldberoemde Splatmaster. Deze gun was de eerste die speciaal gemaakt is voor de sport en niet meer voor het markeren van bomen en dieren. In hetzelfde jaar veranderde de naam van NSG en PMI naar paintball en begon de sport zich te verspreiden over de rest van de wereld. De eerste landen die de VS volgden waren Engeland en Australië. In de opvolgende jaren verspreidde paintball zich gestaag over de hele wereld waaronder ook Nederland.
In 1992 was het dan zover: De eerste professionele paintball competitie de NPPL (the National Professional Paintball League) was een feit. Je kon nu van je hobby je werk maken! Deze ‘paintball eredivisie’ bestaat nog steeds en heeft als voorbeeld gediend voor paintball competities over de hele wereld zoals de NPL in Nederland en de DPL in Duitsland.
Paintball als sport is in Nederland niet meer zo populair als het was. De NPL (Nederlandse paintball league) organiseert nog steeds toernooien en evenementen maar staat niet in vergelijking met de Duitse of Amerikaanse varianten. Zo is de DPL (Deutsche paintball liga) nog steeds heel groot en spelen er bijna honderd teams in verschillende leagues. In Nederland worden wel veel open toernooien gehouden waarvoor alle teams zich kunnen inschrijven. Zo organiseerde Paintball Warriors in 2018 nog de PBW Winter open waar 9 teams aan meededen.